MLABS https://mlabs.se Digitala möjligheter för dig i skolan Sat, 02 Sep 2017 18:46:00 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.2 https://mlabs.se/wp-content/uploads/mlabs1-549e6ecdv1_site_icon-150x150.png MLABS https://mlabs.se 32 32 Vi stänger Moobis för gott den 1 januari 2018 https://mlabs.se/vi-stanger-moobis-for-gott-den-1-januari-2018/ https://mlabs.se/vi-stanger-moobis-for-gott-den-1-januari-2018/#respond Sat, 02 Sep 2017 18:46:00 +0000 https://mlabs.se/vi-stanger-moobis-for-gott-den-1-januari-2018/ Nu är det tyvärr dags. Vi stänger Moobis. Efter fyra och ett halvt år känner vi att sajten spelat ut […]

Inlägget Vi stänger Moobis för gott den 1 januari 2018 dök först upp på MLABS.

]]>

Nu är det tyvärr dags. Vi stänger Moobis. Efter fyra och ett halvt år känner vi att sajten spelat ut sin roll. Någorlunda i alla fall. Mycket har dock hänt på bloggfronten i skolans värld. Och vi har lärt oss massor av er ca 10.000 användare och 8.000 bloggar ni skapat under dessa år.

Vi startade tjänsten för att vi saknade ett bloggalternativ i skolans värld som var kostnadsfritt på riktigt. Alltså ingen gömd reklam eller liknande. Alternativen var få. Det var de stora nätverken med data som forslades utomlands och utan kontroll över vad som dök upp i form av reklam på sajterna (Vi har fortfarande kvar skärmdumpar från klassbloggar på dessa nätverk i lägre åldrar där bantningsreklam förekom.). När vi startade upp den 23 april 2013 tänkte vi försöka dra vårt strå till stacken. Med teman och mallar anpassade för skola färdiga att köras.

I takt med att saker och ting förändras och utvecklas började fler och fler kommuner att sätta upp egna bloggnätverk för sina skolor. Och när Webbstjärnan (från Internetstiftelsen i Sverige) nyöppnade sin nuvarande tjänst, kändes det som att vi kunde börja trappa ned Moobis.

Nu när vi kommit till vägs ände, skulle vi vilja tacka alla som varit med och berikat oss med en massa erfarenheter under resans gång! Vi har haft riktigt kul, jobbat hårt och lärt oss mycket.

Den 1 januari 2018 stänger vi ned servern. Så passa på att leta rätt på en ny leverentör redan nu. Vi rekommenderar givetvis Webbstjärnan, som har en liknande tjänst som Moobis. Eftersom bägge kör WordPress kan ni exportera er data från denna blogg till er nya. Utseende och liknande följer inte med, men era sidor, inlägg och det innehållet följer med.
Här http://support.moobis.se/2013/09/07/exportera-och-importera-en-wordpress-sajt/ har vi även en liten lathund hur ni gör.

Lycka till och vi kanske ses och hörs i framtiden!
/Micke och Martin

Inlägget Vi stänger Moobis för gott den 1 januari 2018 dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/vi-stanger-moobis-for-gott-den-1-januari-2018/feed/ 0
Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla/ https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla/#respond Sat, 19 Nov 2016 11:15:55 +0000 https://mlabs.se/?p=45001 Nu är det dags för nästa stora steg i att städa på Moobis. Alla bloggar som inte uppdaterats efter 1 […]

Inlägget Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA dök först upp på MLABS.

]]>
Nu är det dags för nästa stora steg i att städa på Moobis. Alla bloggar som inte uppdaterats efter 1 augusti i år (dvs nya inlägg) kommer att raderas den 31 december 2016.
Detta gäller nu även er som meddelat att ni vill ha kvar er webbplats.

Sedan vi stängde för nyregistreringar så ser vi att vi nu har en stor del sajter som inte används. För att nyttja de resurserna bättre har vi tagit detta beslut.

Givetvis kan ni exportera er sajt till någon annan leverantör av WordPress, eller om ni själva satt upp en WordPress-installation. Här kan ni läsa om det http://support.moobis.se/2013/09/07/exportera-och-importera-en-wordpress-sajt/

UPPDATERING: Tyvärr gick det även ut ett extra mail till er det berör om att er webbplats blivit raderad. Så är det inte, utan webbplatsen är satt som inaktiv. Den finns alltså kvar.

Vid frågor, hör gärna av er till support@mlabs.se

Med vänliga hälsningar Micke och Martin

Inlägget Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla/feed/ 0
Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla-2/ https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla-2/#respond Sat, 19 Nov 2016 11:09:00 +0000 https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla-2/ Hej på er! Nu är det dags för nästa stora steg i att städa på Moobis. Alla bloggar som inte […]

Inlägget Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA dök först upp på MLABS.

]]>

clean

Hej på er!

Nu är det dags för nästa stora steg i att städa på Moobis. Alla bloggar som inte uppdaterats (dvs nya inlägg) efter 1 augusti i år kommer att raderas den 31 december 2016.
Detta gäller nu även er som meddelat att ni vill ha kvar er webbplats.

Sedan vi stängde för nyregistreringar så ser vi att vi nu har en stor del sajter som inte används. För att nyttja de resurserna bättre har vi tagit detta beslut.
Givetvis kan ni exportera er sajt till någon annan leverantör av WordPress (som wordpress.com eller Webbstjärnan), eller om ni själva satt upp en WordPress-installation. Här kan ni läsa om det http://support.moobis.se/2013/09/07/exportera-och-importera-en-wordpress-sajt/

UPPDATERING: Tyvärr gick det även ut ett extra mail till er det berör om att er webbplats blivit raderad. Så är det inte, utan webbplatsen är satt som inaktiv. Den finns alltså kvar.

Vid frågor, hör gärna av er till support@mlabs.se

Med vänliga hälsningar Micke och Martin

Inlägget Storstädning på Moobis – Viktigt meddelande till ALLA dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/storstadning-pa-moobis-viktigt-meddelande-till-alla-2/feed/ 0
Bookis i Staffanstorp https://mlabs.se/bookis-i-staffanstorp/ https://mlabs.se/bookis-i-staffanstorp/#respond Wed, 31 Aug 2016 06:28:00 +0000 https://mlabs.se/bookis-i-staffanstorp/ BILD: Kristoffer Trappe Svennevig ”Idag var det kick off för Bookis i Staffanstorp. Tio lärare träffades för att för att […]

Inlägget Bookis i Staffanstorp dök först upp på MLABS.

]]>

bookis-utvald-1365x1024

BILD: Kristoffer Trappe Svennevig

Idag var det kick off för Bookis i Staffanstorp. Tio lärare träffades för att för att få information om tjänsten, starta ett nätverk och bli inspirerade av varandra. Deras elever kommer att skriva böcker med världen som mottagare.

Lärarna berättade idag om varför de ville använda Bookis med sina elever…”

Så börjar artikeln på Digiteket i Staffanstorp och du kan läsa den i sin helhet på staffanstorp.se/digiteket/2016/08/30/bookis-i-staffanstorp/

Inlägget Bookis i Staffanstorp dök först upp på Bookis.se.

Inlägget Bookis i Staffanstorp dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/bookis-i-staffanstorp/feed/ 0
WordPress 4.4 – nu på Moobis https://mlabs.se/wordpress-4-4-nu-pa-moobis/ https://mlabs.se/wordpress-4-4-nu-pa-moobis/#respond Tue, 15 Dec 2015 07:07:00 +0000 https://mlabs.se/wordpress-4-4-nu-pa-moobis/ Nu har vi uppdaterat Moobis till senaste WordPress 4.4, kallad ”Clifford” efter jazztrumpetaren Clifford Brown. En hel del nyheter har […]

Inlägget WordPress 4.4 – nu på Moobis dök först upp på MLABS.

]]>

cliff

Nu har vi uppdaterat Moobis till senaste WordPress 4.4, kallad ”Clifford” efter jazztrumpetaren Clifford Brown.

En hel del nyheter har hänt under huven, men i stort fortsätts det utvecklas kring mobilitet i och med att vi i allt större utsträckning använder mobila enheter för att navigera oss på webben.
Ett nytt tema har även introducerats – Twenty Sixteen.

Vill du läsa mer om detta kan du göra det på wordpress.org/news/2015/12/clifford/

Inlägget WordPress 4.4 – nu på Moobis dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/wordpress-4-4-nu-pa-moobis/feed/ 0
Vi har flyttat till https – optimering pågår https://mlabs.se/vi-har-flyttat-till-https-optimering-pagar/ https://mlabs.se/vi-har-flyttat-till-https-optimering-pagar/#respond Sat, 07 Nov 2015 16:15:53 +0000 https://mlabs.se/?p=741 Om ni tycker att vår sajt känns lite seg just nu, så är det för att vi håller på att […]

Inlägget Vi har flyttat till https – optimering pågår dök först upp på MLABS.

]]>
Om ni tycker att vår sajt känns lite seg just nu, så är det för att vi håller på att flytta över den från http till https.

Förutom ökad säkerhet, kände vi i och med att Google gick ut och rapporterade att https kommer ingå i rankningen av sajter, att det började bli dags att ta klivet både för er och vår skull. Vi hade funderat på det länge, men nu blev det dags. Med detta kommer dock en del optimering som måste göras innan alla bitar är på plats.

Allt är dock fungerande nu, men vi jobbar på att snabba upp sajten ett snäpp till och samtidigt se över vårt innehåll.

Inlägget Vi har flyttat till https – optimering pågår dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/vi-har-flyttat-till-https-optimering-pagar/feed/ 0
Moobis stänger för nyregistreringar https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar/ https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar/#respond Wed, 09 Sep 2015 19:23:55 +0000 http://mlabs.se/?p=605 Vi skulle först och främst vilja tacka alla som varit med på vår resa med Moobis. Vi startade tjänsten för […]

Inlägget Moobis stänger för nyregistreringar dök först upp på MLABS.

]]>
Vi skulle först och främst vilja tacka alla som varit med på vår resa med Moobis. Vi startade tjänsten för 2,5 år sedan eftersom det inte fanns något liknande i Sverige. En kostnadsfri bloggtjänst utan reklam som dessutom var skolanpassad med kännedom om vad skolan behövde. Vi tycker själva att vi har lyckats uppfylla detta rätt bra, men nu är det dags att lämna över facklan.

Webbstjärnan (som drivs av IIS – internetstiftelsen i Sverige) har nu släppt sin nya bloggtjänst, som fungerar likadant som Moobis, så vi rekommenderar att ni hoppar över dit och skapar era nya bloggar.
>> webbstjärnan.se

Det här innebär inte att vi lägger ned Moobis. Vi har fortfarande tusentals med användare och bloggar och dessa fortsätter vi att drifta och supporta, men vi har stängt ned för nya medlemmar och sajter.

Nu kommer vi att få möjligheten att fokusera på Bookis och nya tjänster som vi hoppas att ni kommer att gilla. Håll koll på mlabs.se och våra sociala medier!

Bästa hälsningar och ännu ett stort tack för denna tid!
/Micke och Martin

Inlägget Moobis stänger för nyregistreringar dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar/feed/ 0
Moobis stänger för nyregistreringar https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar-2/ https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar-2/#respond Wed, 09 Sep 2015 19:03:00 +0000 https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar-2/ Hej på er alla! Vi skulle först och främst vilja tacka alla som varit med på vår resa med Moobis. […]

Inlägget Moobis stänger för nyregistreringar dök först upp på MLABS.

]]>

Hej på er alla!

Vi skulle först och främst vilja tacka alla som varit med på vår resa med Moobis. Vi startade tjänsten för 2,5 år sedan eftersom det inte fanns något liknande i Sverige. En kostnadsfri bloggtjänst utan reklam som dessutom var skolanpassad med kännedom om vad skolan behövde. Vi tycker själva att vi har lyckats uppfylla detta rätt bra, men nu är det dags att lämna över facklan.

Webbstjärnan (som drivs av IIS – internetstiftelsen i Sverige) har nu släppt sin nya bloggtjänst, som fungerar likadant som Moobis, så vi rekommenderar att ni hoppar över dit och skapar era nya bloggar.
>> webbstjärnan.se

Det här innebär inte att vi lägger ned Moobis. Vi har fortfarande 8871 användare och 3663 bloggar och dessa fortsätter vi att drifta och supporta, men vi har stängt ned för nya medlemmar och sajter.

Nu kommer vi att få möjligheten att fokusera på Bookis och nya tjänster som vi hoppas att ni kommer att gilla. Håll koll på mlabs.se och våra sociala medier!

Bästa hälsningar och ännu ett stort tack för denna tid!
/Micke och Martin

Inlägget Moobis stänger för nyregistreringar dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/moobis-stanger-for-nyregistreringar-2/feed/ 0
Nytt läsår – nya uppdateringar https://mlabs.se/nytt-lasar-nya-uppdateringar/ https://mlabs.se/nytt-lasar-nya-uppdateringar/#respond Sun, 23 Aug 2015 11:04:00 +0000 https://mlabs.se/nytt-lasar-nya-uppdateringar/ Nytt [läs]år – nya möjligheter. Nu rullar vi ut ny design, kategorier och lite annat smått och gott. Först och […]

Inlägget Nytt läsår – nya uppdateringar dök först upp på MLABS.

]]>

front-bookis-6

Nytt [läs]år – nya möjligheter. Nu rullar vi ut ny design, kategorier och lite annat smått och gott.
Först och främst hoppas vi att ni alla haft en underbar semester med allt som tillhör sommaren, vädret i stort till trots.

Design

I förra nyhetsbrevet pratade vi om att en uppiffad design av Bookis skulle införas och nu är vi där. En del av er har redan fått den och vi tar några bibliotek i taget.
Vi jobbar ju ständigt på att hålla Bookis uppdaterat och modernt tekniskt men framförallt utseendemässigt som en del i att vara en attraktiv miljö på webben för våra författare och låntagare.

Nya kategorier

Nu finns två nya kategorier under skönlitteratur – humor och poesi. Dessa har tillkommit på allmän begäran och införs tillsammans med den nya designen.

Recensioner synliga i adminpanel

En efterfrågad funktion har varit möjligheten att se antal kommentarer/recensioner bredvid titlarna i adminpanelen och nu inför vi det.
När ni går in under ”Produkter” > ”Produkter” och alla böcker listas så kommer ni se antal kommentarer längst till höger.
Detta införs också tillsammans med den nya designen.

Upprensning

Något vi ständigt försöker jobba med är att göra adminpanelen renare och mer överskådlig och vi rensar bort menyval och annat som inte behövs så gott det går. Just adminpanelen kommer vi jobba lite extra med under hösten för att försöka göra Bookis så lättadministrerat som möjligt.

Ha det så bra och fortsätt njuta av den fina sensommaren!

Inlägget Nytt läsår – nya uppdateringar dök först upp på Bookis.se.

Inlägget Nytt läsår – nya uppdateringar dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/nytt-lasar-nya-uppdateringar/feed/ 0
Prisjusteringar Bookis https://mlabs.se/prisjusteringar-bookis/ https://mlabs.se/prisjusteringar-bookis/#respond Fri, 03 Jul 2015 12:23:20 +0000 http://mlabs.se/?p=589 Här kommer det första nyhetsbrevet från oss på mLabs gällande Bookis. Först och främst hoppas vi att ni alla har […]

Inlägget Prisjusteringar Bookis dök först upp på MLABS.

]]>
Här kommer det första nyhetsbrevet från oss på mLabs gällande Bookis.
Först och främst hoppas vi att ni alla har ett härligt lov med en massa avslappning och begränsat med skoltänkande. Sommaren kom till sist – i alla fall för oss i Stockholm – och hösten känns avlägsen, men vi tänkte ändå höra av oss och berätta lite av vad som kommer.

Ändrade priser

Vi har beslutat om att ändra våra priser och går från fem olika prisnivåer till tre. För de allra flesta av er innebär detta sänkta priser och för några blir det ingen skillnad alls.

Fr o m 01 juli 2015 gäller:
Small | 0-300 elever – 3.000 kr
Medium | 301-600 elever – 4.000 kr
Large | 601-1200 elever – 5.000 kr

Ingen ändring sker i kommunprisbilden.

Uppdaterat utseende

Vi har under en längre tid jobbat med det som inte syns, men nu är det dags. En mindre uppfräschning kommer att genomföras och logo samt frontbild kommer att ändras från video till en statisk bild.
Vi förbereder också för att införa möjligheten att välja bland ett par olika färgscheman för ert Bookis.

Vi kommer även att lägga till någon extra kategori samt titta på några saker som ni föreslagit, men mer om detta lite senare.

Vi ses och hörs i höst!
Hör gärna av er om det är något!

Inlägget Prisjusteringar Bookis dök först upp på MLABS.

]]>
https://mlabs.se/prisjusteringar-bookis/feed/ 0